D.A. Redemptor

Duszpasterstwo Akademickie Redemptor we Wrocławiu
Teraz jest Cz, 9 września 2010, 20:44

Strefa czasowa: UTC

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Sprawy ogólne
PostNapisane: N, 7 marca 2010, 20:01 

Pawełek napisał(a):
1. Kazanie =! Homilia

2. Rozpraszanie wiernych

pozdrawiam!!!

:)

Wikipedia :) napisał(a):
Odmianą gatunkową kazania jest homilia.
Czyli dobrze Dziamar to ujął. Co do punktu drugiego, to właśnie o to rozpraszanie wiernych chodzi, a dokładnie o to, by nie rozpraszać ich wtedy, kiedy skupieni być powinni bardziej (tj. podczas Liturgii Eucharystycznej). Pomysł Dziamara uważam za bardzo dobry, bo kolekta jest też darem wiernych (no tak czy nie? : ), a zdarza się, że dociera do ołtarza po obrzędzie przekazania pokoju.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: N, 7 marca 2010, 22:30 

GG: Rozmowa z 34150113415011
Kazanie(homilia) to integralna część Liturgii Słowa, która stoi na tym samym poziomie "ważności", co Liturgia Eucharystyczna(pkt. 56 Konstytucji o Liturgii Świętej: http://www.kkbids.episkopat.pl/dokumentypovii/konstlit/2.htm)

Pomysł o tyle do przedyskutowania, o ile jeszcze się nie spotkałem z praktyką zbierania datków podczas Liturgii Słowa.

PostNapisane: N, 7 marca 2010, 22:53 

ja się spotkałem z tym w jednym z duszpasterstw akademickich we Wrocławiu

PostNapisane: Wt, 9 marca 2010, 0:50 

Pawełek napisał(a):
Kazanie(homilia) to integralna część Liturgii Słowa, która stoi na tym samym poziomie "ważności", co Liturgia Eucharystyczna(pkt. 56 Konstytucji o Liturgii Świętej: http://www.kkbids.episkopat.pl/dokumentypovii/konstlit/2.htm)

Czułem, że złapiesz mnie za to słówko ;), jednak po cichu liczyłem, że mi się upiecze. Proponuję te dywagacje rozważyć jeszcze z duszpasterzem, gdy wróci.

PostNapisane: Śr, 10 marca 2010, 15:03 

GG: Rozmowa z 74346067434606
Dokładnie, trzeba ustalić z duszpasterzem :).
A tak z mojego punktu widzenia, łatwiej się skoncentrować, skupić na homilii/kazaniu z jednoczesną zbiórką niż na Liturgii Eucharystycznej gdy jest kolekta. Jakby nie patrzeć, "dynamika" podczas Liturgii Eucharystycznej jest przeważnie większa, a to wymaga większego skupienia, bo i łatwiej odwrócić uwagę (a to spoglądając na śpiewającą scholę, czy też zaprzątając sobie głowę krzątającymi się tu i ówdzie ministrantami itd.) od najistotniejszych w tym czasie rzeczy (Przygotowania Darów, czy też dialogi kapłana z wiernymi w czasie Modlitwy Eucharystycznej). No i oczywiście sam fakt, że ten dar wspólnoty zgromadzonej na Eucharystii mógłby być przynoszony do ołtarza wraz z innymi darami... ;)

PostNapisane: Cz, 11 marca 2010, 18:52 
Moderator

Ciekawe, bo mi się dokładnie odwrotnie wydawało: Trudniej się skupić na kazaniu, gdy coś innego się porusza. Natomiast podczas ,,akcji liturgicznej'' jest o tyle łatwo nie skupiać się na tym chodzącym koszyku, że właśnie coś się dzieje na ołtarzu.

PostNapisane: Pt, 12 marca 2010, 1:03 
Moderator

Jednym ze sposobów "usprawnienia" zbierania ofiary jest ilość koszyków i osób je obsługujące. Taca jest formą ofiary i należałoby, aby byla zebrana przed modlitwą nad darami. Dlatego też można stosować metodę wydłużenia śpiewu, aż do momentu zebrania. Tyle, że należałoby wytłumaczyć znaczenie "tacy" . Dodatkowo- ministrant może najpierw dać koszyki na dole, a później pójść na chór, chyba, że pójdzie dwóch- jeden na dole jeden na górze.

Czy można zacząć wcześniej.... hmm.
Odsyłam do duszpasterza orazna strone http://www.kkbids.episkopat.pl

III. NAUCZANIE BISKUPÓW O LITURGII punkt 29

"... Dary pieniężne powinno się zbierać tylko w czasie przygotowania darów. Nie należy rozpoczynać zbierania wcześniej, ani też przedłużać na czas Modlitwy eucharystycznej, a więc trzeba je zakończyć przed prefacją. W niektórych przypadkach konieczne jest wyznaczenie do tej funkcji więcej osób. Tej składki nie powinien zbierać kapłan przewodniczący celebracji."

Propozycja- proponuje wątek o liturgii- jakieś ciekawe tekst, myśli rozważania, ale proszę by nie wklejać samych linków, ale fragment który nas poruszył i odwołanie do strony:) Tak aby każdy mógł to zweryfikować.
Gdy już sie porządna ilość uzbiera- storzymy coś na stronce i w DA na mszach można by mówić.

PostNapisane: Pt, 9 kwietnia 2010, 10:12 

W najbliższą niedziele msze akademickie na 16 i 20 będą z taka oprawą jak ta na 20 w niedzielę chrztu pańskiego.

PostNapisane: N, 11 kwietnia 2010, 21:03 

Chciałbym podziękować ministrantom za dzisiejszą służbę na obu mszach. Jednocześnie przepraszam za wszystkie niedociągnięcia i błędy.

PostNapisane: N, 11 kwietnia 2010, 21:27 

Nie ma za co przepraszać. Bardzo dobra robota ministrantów, muzycznych i tych wszystkich, którzy pomagali.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC